Overslaan en naar de inhoud gaan

Couture Proces

atelier

In een herenhuis aan de prestigieuze Avenue Louise is het historische Maison Natan gevestigd. Hier bloeien de nieuwste couturecreaties op, die worden ontworpen en gefabriceerd door Atelier I, dat zich boven de boetiek bevindt hier in Brussel. Deze kostbare collecties worden exclusief gepresenteerd in een decor van klassieke architectuur van het begin van de 19e eeuw en met de hand gemaakt door naaisters, die soms al dertig jaar aan het huis verbonden zijn. De stoffen worden geweven van edele natuurgarens die voornamelijk uit Frankrijk of Italië komen.

Op enkele minuten van de hoofdvestiging fabriceert Atelier II, op het Georges Brugmannplein, eveneens handgemaakte kledingstukken, van patroon tot afwerking en volgens traditionele regels. Elk silhouet is doorweven van respect voor de mens en voor duurzame materialen en heeft een tijdloze en verfijnde moderne uitstraling.

Eindeloze mogelijkheden

Elk couturestuk kan eindeloos worden aangepast op verzoek, aan de hand van de voorgestelde stoffen, pasvormen en kleuren, in een standaardmaat, een halve maat of volledig op maat. Onze ateliers kunnen de collectie ook op maat verstellen met onze beroemde verzorgde service.

Een item uit de collectie kan ook dienen als inspiratiebron voor een nieuwe creatie. Uitgaande van een bestaand patroon kan een korte jurk in een langer model uitgewerkt worden of een mantel een nieuwe fit krijgen.

In het salon aan de Avenue Louise gaat de wereld van de creatie voor u open. We bieden onze clientèle de mogelijkheid om volledig unieke ontwerpen te creëren, voor alle gelegenheden die hun dierbaar zijn. Bruidsjurken vallen onder deze categorie. De schetsen en patronen worden samen met u uitgetekend, om uw dromen en inspiratie de ruimte te geven. Onze naaisters begeleiden het ontwerp en stellen modellen en stoffen voor die geschikt zijn voor elke bijzondere snit. De maatopname voor dergelijke ontwerpen gebeurt op een zeer nauwkeurige manier.

Creatie

Om uw originele creatie te ontwerpen of het model dat uw hart heeft gestolen op maat aan te passen, beveelt Maison Natan twee tot vier passessies aan, naargelang uw wensen en de technische specificaties. Tijdens de eerste pasbeurt zal het hoofd van ons atelier ongeveer vijftien exacte maten opnemen, zodat dit nieuwe kledingstuk precies op u is afgestemd.

U wordt eveneens betrokken bij de keuze van de stoffen, die precies passen bij het model van uw keuze. U krijgt een selectie stalen in de vorm van lapjes stof en van staalkaarten van de huidige collectie aangeboden. Naast deze exclusieve seizoensgebonden stoffen maken we vaak gebruik van onze vaste stoffencollectie die bestaat uit hoogwaardige, tijdloze stoffen.  Er kunnen eventueel ook andere staalkaarten op aanvraag worden besteld. Een eerste versie van uw kledingstuk kan worden uitgesneden in calico, om het prototype te passen. Daarna pas zal uw definitieve kledingstuk het levenslicht zien in de gekozen stof.

Behalve voor de bestaande collectie zijn de prijzen voor individuele ontwerpen altijd op aanvraag. De prijzen variëren naargelang de complexiteit van het model, de exclusiviteit van de stof en het proces achter de creatie van het stuk.  De realisatietijd zal met u worden afgestemd volgens de agenda van ons atelier. De gemiddelde tijd tussen de keuze van het ontwerp en het afgewerkte stuk bedraagt vijf à zeven weken, met passessies om de twee à drie weken.  Voor bruidsjurken moet men ongeveer zes maanden rekenen. In dringende gevallen kunnen deze termijnen worden ingekort.

Een ontwerp gaat uit van een exclusief proces dat resulteert in een tot in de puntjes geperfectioneerd en gepersonaliseerd stuk afkomstig van een immer alerte geest die zijn eigen weg en stijl heeft gevonden. 

Bekijk hierboven de documentaire "The Dress", over het maken van een couture jurk in ons huis.