Overslaan en naar de inhoud gaan

Couture Proces

atelier

De couturewinkel op de Louizalaan te Brussel beschikt over een volwaardige collectie couture stukken, die in een unieke setting met Grand Hotel allure worden gepresenteerd. De houten structuren, hoge plafonds en antieke meubels zorgen voor een traditionele en warme sfeer. Het is de enige plaats waar onze couturecollectie te verkrijgen is, om de exclusiviteit te garanderen, maar ook en vooral omdat ons hoofdatelier I zich boven de boetiek bevindt. Voor deze collectie wordt er uitsluitend met edele stoffen gewerkt, vooral uit Frankrijk of Italië, die voornamelijk uit natuurlijke vezels zijn samengesteld. De confectie vindt plaats in één van onze twee couture ateliers, beide gelegen in Brussel. Naast Atelier I op de eerste verdieping van de hoofdzetel werd onlangs een tweede atelier geopend, Atelier II, op het Georges Brugmannplein. In deze ateliers blijven we trouw aan een traditioneel en nobel proces, waarbij er voornamelijk met de hand wordt gewerkt, van het tekenen en graderen van patronen tot en met de laatste afwerkingen. Respect staat centraal, voor de materialen, maar ook voor de mens, tijdens elke stap van het proces.

Eindeloze mogelijkheden

De voorgestelde collectiestukken kunnen in principe meteen gekocht en gedragen worden. Elke stof, elk model en elke kleur wordt getoond aan de hand van unieke stukken. Deze zijn gepresenteerd volgens weloverwogen thema's om alle mogelijkheden van de huidige collectie zo goed mogelijk voor te stellen.

Deze stukken dienen ook als basispatroon voor allerlei retouches zoals het inkorten/verlengen of het versmallen/verbreden of andere aanpassingen op het kledingstuk zelf. Ons couture atelier biedt een brede waaier aan retouches, uitsluitend op Natan couture stukken. Deze patronen leiden ook vaak tot bestellingen van een bestaand model, maar dan in een andere stof, kleur of maat uit de collectie.

Verder kan een collectiestuk ook de inspiratiebron vormen voor een nieuw ontwerp. Een bestaande snit wordt dan gebruikt om een aangepast model te creëren, bijvoorbeeld een korte jurk die de klant lang wenst te dragen. Deze bestellingen kunnen in een standaardmaat (bv. 38) worden besteld, maar ook in een tussenmaat (bv. 38/) of zelfs volledig op maat worden gemaakt.

Gaan we nog een stapje verder, dan belanden we in de wereld van de creatie, waar, op aanvraag, unieke ontwerpen op maat gemaakt kunnen worden. Trouwjurken vallen onder deze categorie. In dit geval wordt een nieuwe schets gemaakt, naargelang de wensen van de klant. De mate waarin Natan hierover adviseert, hangt ook af van de klant, die soms iets specifieks in gedachten heeft (bv. op basis van een foto), maar soms ook liever vertrouwt op de expertise van het huis en creativiteit de vrije loop laat. Onze naaisters geven ook begeleiding als dat nodig is, bijvoorbeeld wanneer een stof te stijf is voor een bepaald model, maar in theorie is hier alles mogelijk. De maatopname voor dergelijke ontwerpen gebeurt op een zeer nauwkeurige manier.

Creatie

Voor een nieuw ontwerp of nieuwe creatie dienen er twee tot vier pasbeurten ingepland te worden, naargelang de complexiteit van het model. Tijdens de eerste pasbeurt worden, van kop tot teen, minstens 15 maten opgenomen door niemand minder dan het hoofd van ons atelier, Mevrouw Charlotte Kambeya, of haar rechterhand, Mevrouw Maria D'Alessandro.

De keuze van de stof is ook een aparte beleving. We werken op basis van stalen in de vorm van lapjes stof en van staalkaarten van de huidige collectie. Naast deze exclusieve, seizoensgebonden stoffen, maken we vaak gebruik van onze vaste stoffencollectie die bestaat uit hoogwaardige basisstoffen. Er kunnen eventueel ook andere staalkaarten op aanvraag worden besteld, indien het aangeboden assortiment niet voldoende is. Afhankelijk van de morfologie en van de stof wordt het ontwerp meteen uitgesneden in de definitieve stof of in ongebleekt katoen. In dit laatste geval wordt er een prototype gemaakt, dat slechts na een eerste pasbeurt in de gekozen stof wordt uitgewerkt.

Behalve voor reeds ontworpen collectiestukken, zijn de prijzen altijd op aanvraag. De prijs van een Natan couturestuk varieert naargelang de complexiteit van het model, de exclusiviteit van de stof en het proces achter de creatie van het stuk. Ook de levertijd wordt bepaald door de complexiteit, maar ook door de planning van onze naaisters. De gemiddelde tijd tussen de keuze van het ontwerp en het afgewerkte stuk bedraagt vijf à zeven weken, met in principe een pasbeurt om de twee/drie weken. Voor een trouwjurk moet men ongeveer zes maanden tellen. In dringende gevallen kunnen deze termijnen worden ingekort.

Een ontwerp gaat uit van een exclusief proces dat resulteert in een tot in de puntjes geperfectioneerd en gepersonaliseerd stuk afkomstig van een immer alerte geest die zijn eigen weg en stijl heeft gevonden.