Overslaan en naar de inhoud gaan

Duurzaamheid

Circulaire Mode

Bij Natan geloven we in het creëren van mooie kledingstukken zonder afbreuk te doen aan integriteit. Originaliteit en ethiek zijn gelijken binnen het DNA van ons merk. 

We werken voortdurend verder om ons bedrijf duurzaam te maken. In 2020 hebben we een nieuw organisch, plantaardig en milieuvriendelijk leder gemaakt van Cactus en in onze couture collectie geïntroduceerd. We hebben het tot onze verantwoordelijkheid gemaakt om bij te dragen aan het omkeren van fast-fashion en het evolueren naar een volledig duurzaam merk. We herwerken de archief stukken van Natan-archief, door hen een nieuw doel te geven en ongebruikte stoffen opnieuw te interpreteren. 

Bij Natan geven we veel om de levens van de mensen die betrokken zijn bij de productie van onze collecties. Onze kleinschalige en intieme filosofie passen we toe op alle lagen van het bedrijf en daarbuiten. De Belgische Natan-ateliers beschouwen we als het hart van ons bedrijf en we investeren dagelijks in het onderhouden van kennis in huis. Onze externe fabrieken, allemaal gevestigd in Europa, benaderen we met dezelfde integriteit en loyaliteit. Het opbouwen van persoonlijke en langdurige relaties maakt deel uit van onze kernwaarden en ideologie. We steunen alle “shop-local” activiteiten en blijven onze klanten en zakenpartners aanmoedigen om ons beoogde pad en onze beweging te volgen.

Raffia

Het sociaal project Akra zet zich in voor de ondersteuning van ambachtelijke gemeenschappen in Madagaskar, Brazilië en Peru en stelt vrouwen in staat om van hun vaardigheden te leven en zelfstandig te zijn in hun dagelijks leven en in de opvoeding van hun kinderen. Akra, die al meer dan tien jaar aanwezig is op de Europese markt met de ontwikkeling van hoogwaardige producten voor grote luxe- en confectiemerken, draagt bij aan het verbeteren van het welzijn en de ontwikkeling van vrouwengemeenschappen in Afrika en Latijns-Amerika. Samuray Martins, de oprichter van het bedrijf en gevestigd in België, legt het volgende uit: “Onze unieke technieken bieden inkomensalternatieven voor honderden gezinnen. De hoofddoelstelling van het Akra-project is om het gebruik van natuurlijke vezels, die vervangen werden door synthetische materialen en leer, weer op gang te brengen en vooral om het ambachtelijke werk te herwaarderen.” De volledig natuurlijke handtassen en accessoires zijn uitsluitend gemaakt van lokale Braziliaanse vezels, afkomstig van buriti- en piassavapalmbomen. Deze vezels worden op lokale plantages op duurzame wijze geoogst en worden vervolgens afgeleverd aan ambachtslieden in kleine gemeenschappen langs de noordoostkust van Brazilië, die traditionele vlecht- en macramétechnieken gebruiken die uitsluitend in Brazilië zijn ontwikkeld. Voor de samenwerking met Maison Natan gebruikte Samuray Martins inheemse natuurlijke raffiavezels. Deze 100% biologische vezel wordt zorgvuldig gesorteerd door de ambachtslieden en vervolgens geverfd met natuurlijke pigmenten. Dit ethische materiaal dat voor deze samenwerking is gekozen, is bijzonder soepel waardoor er even makkelijk mee kan worden gehaakt als met wol. De raffia handtassen en kleding die voor de Natan x Akra-capsulecollectie zijn ontworpen, worden gemaakt in de gemeenschappen van het Akra-project in Madagaskar. Dit initiatief ondersteunt het genereren van inkomsten, werkgelegenheid en onderwijs met het oog op de ontwikkeling van een sociaaleconomisch verrijkingsnetwerk. Het Akra-project biedt indirect werk aan ongeveer 800 ambachtslieden.

Vegan Leder

Zich bewust van de milieu-impact die leer heeft op het milieu, introduceert Natan een nieuw type veganistisch leer ontwikkeld uit cactus in zijn collecties. Een nieuw concept dat werd geboren in Mexico, met de naam Desserto. Het is een alternatief voor de modewereld, zowel voor het milieu als voor dierenwelzijn. Een overvloedige plant in Mexico, de cactus heeft niet veel water nodig of onderhoud met herbiciden of pesticiden. Het feit dat het een proteïne bevat met natuurlijke waterdichte en hechtende eigenschappen, maakt het nog interessanter om mee te werken. De look & feel van het materiaal maakt het onmogelijk om het te onderscheiden van echt leder. 

HYPECHASE X Natan

De truien en mutsen zijn het resultaat van een samenwerking tussen Natan en HYPECHASE. Het is een duurzame en sociaal verantwoorde productie van kasjmier truien in Mongolië. De geiten leven in het wild en bieden een uitstekende kwaliteit kasjmiergaren. Het is een handgemaakt productieproces, van het knippen van het haar tot de uiteindelijke productie van de truien en accessoires.

De missie van Hypechase:

  • Lokaal jobs creëren voor mensen in moeilijke situaties
  • Het minimaliseren van afval in de "zero waste" mode sector
  • Geen chemicaliën gebruiken
  • Energie besparen om nieuwe vezels te produceren
  • Het vermijden van het lozen van vuil water en het verbruik van schoon water
  • Geen kleurstof gebruiken